Szijjártó a német külügyérnek: képmutatás helyett párbeszédet!

  Szijjártó a német külügyérnek: képmutatás helyett párbeszédet!

  SHARE

  Képmutatás helyett tényeken alapuló párbeszédre lenne szükség a migrációval kapcsolatban Szijjártó Péter szerint. A magyar külügyminiszter erről akkor beszélt, amikor Berlinben német kollégájával találkozott. Szijjártó Péter azt mondta: Magyarország a külső határok védelmét tartja a legfontosabbnak, és elkötelezett a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszer fenntartása mellett.

  — Mi azt gondoljuk, hogy az Európai Unión kívül kell megszületnie annak a döntésnek, hogy ki jöhet be jogszerűen Európába, és ki nem, és azt gondoljuk, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol baj van, és nem oda kell hozni a bajt, ahol nincs baj — mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

  Sigmar Gabriel azt hangsúlyozta, hogy a méltányosság és a szolidaritás jegyében kell megvitatni a nézetkülönbségeket, hozzátéve, hogy “jó jövőt” csak egységes Európával lehet elérni.

  — Nem akarunk megosztottságot észak és dél között, sem pedig kelet és nyugat között, és ezt leginkább úgy tudjuk elérni, hogy tárgyalunk egymással — mondta a német külügyminiszter.

  Hozzátette, hogy bár a legtöbb dologban egyetértenek, valóban máshogyan vélekednek arról, hogyan kezeljék a menekülteket, illetve hogy mely kérdések tartoznak nemzeti, és melyek európai hatáskörbe.

  (MTI, Euronews, Kritiq)