Te tudod, mitől sikeres egy fesztivál Romániában?

Te tudod, mitől sikeres egy fesztivál Romániában?

SHARE

Gondolj egy romániai fesztiválra! Megvan? Mondjuk ki egyszerre: 3…..2……1…..

SAGA Fesztivál! Nem ugyanarra gondoltunk? Persze, hogy nem, a SAGA új fesztivál, amiről még kevesen hallottak. Különben is, Romániában jelenleg óriási a fesztiválok száma és évről évre csak nő.

Egyes fesztiválok sikeresebbek és évről évre fejlődnek, míg mások megjelennek, húzzák egy-két évet, majd eltűnnek. De mitől lesznek értékesek egyesek a fesztiválozók számára, míg mások ugyanazt a célközönséget nem tudják megfogni és megtartani?

Íme a 6 kulcs a fesztiválok sikeréhez Romániában

  1. Helyszín

Amikor lakást nézel, mindig oda kell figyelni a három legfontosabb tulajdonságára: a helyszín, a helyszín és nem utolsó sorban a helyszínre. A Vibe fesztivál egyik fontos erénye az elhelyezkedése, hiszen az idősebb korosztály számára a volt Félsziget helye (ami létezésekor Románia legnagyobb fesztiválja volt) egy megszokott, jó emlékekhez fűződő élményeket idéz fel, ahol már bizonyították a tömegek vonzását. Ezen felül a strand illetve a Maros, leginkább a nyári időszakban, kellemes üdítő vibeokat (igen, tudom) ad a fesztiválozóknak.

  1. Idő

A Neversea és a Vibe fesztivál tökéletesen lefedik egymást időben, mégis mind a kettő sikeres lehet. Az ország két majdnem ellentétes pontjában, eltérő célközönségekkel rendelkeznek. Bár sok fesztivál hétvégéje egybeesik, az időpont sokszor többet számít a versenytársnál, hiszen az időjárási körülmények sokat változnak a nyár eleje és vége között.

  1. Logisztika

Megszervezni egy fesztivált nem gyerekjáték. Az előadók igényeitől, a környezet díszletéig milliárd dolgot pontra kell tenni. Az egyik legelismertebb logisztikai csapat a romániai fesztiválok körében az Eletric Castle-nek dolgoznak, és sokszor a munkájuk sikere abban rejlik, hogy a fesztiválozók nem veszik észre. Az ételek, italok szállításának külön utakon való rendezése, ugyanúgy a fellépők, miközben az érkező és távozó buszok nem keresztezik útvonalukat, hogy hatékonyabban és gyorsabban tudják szállítani a fesztiválozókat. A logisztika egy olyan kulcsfontosságú eleme a fesztiváloknak, mely ha megy akkor senki sem veszi észre, viszont ha nem megy akkor mindenki siránkozik.

  1. Gazdálkodás

Mire költsön többet a fesztivál? Az előadókra? A nappali programokra? A díszletre? Vagy csak ne szórja a pénzt és adjon olcsóbb jegyeket. Ezekre a kérdésekre a gazdasági igazgatók nagyon nehezen tudnak válaszolni, ami abból is látszik, hogy melyik fesztivál mit hoz előtérbe. Az Untold fesztivál az előadókra több pénzt költ, mint a legtöbb Romániai fesztivál összesen (egy top dj 100-400 ezer Euro, egy Robbie Williams kaliberű fellépő meg 700 ezer és 1 millió Euro között van). Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a gazdasági taktika a legsikeresebb, hiszen a fesztivál rekordokat dönt Romániában (mára már a sajátjait előző évekből) az eladott jegyek számával. Mindezek ellenére, a jövedelemnek csak 40%-át teszi ki a jegyeladás, a többit különböző partnerek és szponzorok pótolják ki.

  1. Emberek

A közösség kialakítása egy elengedhetetlen része a kezdő fesztiváloknak, hogy a nehéz időkön is túl tudjanak lépni, amikor nincs pénz híres előadókra, nincs lehetőség luxus sátortáborra és a fesztiválozók hangulata segít átvészelni a folyamatos esőzés levert szellemét. Az első években a Teleki kastélyban rendezett Awake fesztivál nem vette fel a versenyt előadókkal vagy anyagi háttérrel, viszont bevonták a helyi színészeti társulatokat, nappali programokat találtak ki, kulturális sarkokat és az első butikfesztivál megmaradt, sőt nőni tudott. A szolid hangulatos társaság kitartott mellette és megadta a lehetőséget arra, hogy a hibákból tanulva évről évre egyre jobb és nagyobb legyen.

  1. Marketing

Ez a gyűjtőszó a legtöbb ember számára csak Facebook meg Insagram reklámot jelent de sokkal több rejlik mögötte.  A fesztivál általános kinézetétől egészen a partnerek standjáig minden bele tud tartozni. Ha legközelebb látsz egy fesztivál posztert valahol egy kávézóban, gondolkozz el azon, hogy vajon hány ember dolgozott a designon, vajon miért engedte meg a kávézó, hogy kitegyék a posztert, vajon ki volt az, aki sorra járta a helyeket és fizikailag ki tudta ragasztani/tűzni/csíptetni a papír darabot? Ezek és még sok más munka láthatatlan a fesztiválozók számára, de az időzítése a reklámoknak, a nyereményjátékok használata, a sajtóval való jó kapcsolat elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberekhez megfelelő időben és megfelelő módon jusson el az információ.

Végső szó

A téli fesztiválok, bár nem mindenkinek, de Romániában új dolog. A Tomorrowland is felzárkózott a télen rendezett fesztiválok sorába, melyek között a román Snow Fest már régóta szerepel. Miután kialakultak a megfelelő pályák, ahol napközben csúszni lehet, illetve vannak éttermek (hütték) ahol napközben is meg lehet pihenni, ideje volt, hogy a helyi hegyeket is használjuk ki és téli fesztivált indítsanak az országban. A magasság, mely biztosítja a hótakarót, megvan a Kárpátokban, vannak pályák melyek 5 km hosszúak és nem csákányos felvonóval, hanem tele-kabinnal lehet feljutni a csúcsra. Remélhetőleg a Bucovina Ski Fest és a WinterFest továbbra is növekedni fognak, illetve fel tudjál venni majd a versenyt a külföldi téli fesztiválokkal, úgy ahogy jelenleg a nyári fesztiválok a külföldiek elől viszik el a díjakat.

BAKÓ HUNOR