Thorncrown Kápolna

Thorncrown Kápolna

SHARE

Egy futurisztikus erdei templom, a modern építészet üvegbe zárt csodája.

Thorncrown (szabad fordításban Tüskekorona) Kápolna egy csodálatos üvegtemplom, az Ozark Hegyek közt úgy bukkan fel, mintha egyszercsak a jövőből került volna ide, vagy mint amit erdei tündérek építettek.

1980-ban épült, E. Fay Jones építész tervei alapján, aki Frank Lloyd Wright mellett tanult. A templom főként a környező erdőkben található anyagokból készült. A nagy belmagasságú főhajó 14,6 m magasan áll és bár úgy fest mintha nem lennének falai, valójában 425 különálló ablak zárja körül, 1828 négyzetméternyi üveggel átfedve. Az épület belső szerkezetében a csúcsos mennyezetről szögletes gerendák nyúlnak le tökéletes szimmetriában, egyszerre megtisztelve, vagy talán lemásolva a templomot körülvevő természet szimmetriáját.

Az egyedi tervezésének köszönhetően a kápolnának 2000-ben  megadták a Nemzeti Történelmi Helyszín státuszt, ami annál is inkább figyelemre méltó teljesítmény, hogy általában egy épületnek legalább 50 éve állnia kell már, mielőtt a státusz odaítélését megfontolnák. Bárhogy is nézzük, a kápolna építészetre és tervezésre tett hatása a minősítés újraértelmezésére adott okot. Továbbá számos építészeti díjat is nyert.

A Thorncrown Kápolna megépülése óta nyitva áll és látogatókat fogad a világ minden pontjáról. A csodás tér helyet ad istentiszteleteknek, de olyan különleges eseményeknek is, mint az esküvők, tündérkeresztelők, és időutazók megérkezése.

Forrás: Atlas Oscura