Toader: Abban a pillanatban, hogy megüresedik a DNA vezetői széke, beindítom a...

  Toader: Abban a pillanatban, hogy megüresedik a DNA vezetői széke, beindítom a tisztség betöltésére irányuló folyamatot

  SHARE

  Amint megürül az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztsége, beindítják az állás betöltésére irányuló törvényes folyamatot – mondta pénteken Aradon Tudorel Toader.

  ‘Jelenleg a DNA vezetői széke foglalt, de abban a pillanatban, hogy megüresedik, beindítom a tisztség betöltésére irányuló, törvény által megszabott folyamatot’ – mondta az igazságügyi miniszter.

  Toader hozzátette, a DNA leendő főügyészének kinevezésében a törvény tiszteletben tartásával az igazságügyi miniszter, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és az államelnök is szerepet fog kapni.

  Toader kifejtette, hogy a DNA vezetőjének kinevezéséhez bizottságot kell létrehozni, meg kell nevezni a törvény által megszabott jelölési feltételeket, majd minden jelöltnek menedzseri tervet kell benyújtania egy bizonyos határidőn belül. Ezt követően kiértékelik a jelöléseket, majd megszületik a CSM ajánlása, amely – amennyiben az illetékesek jóváhagyják – az államfő elé kerül. ‘A kiválasztási folyamatban, annak beindításától a kinevezésig, gyakorlatilag nem vesz részt más, csak az igazságügyi miniszter, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács és Románia államelnöke.

  Ha eltérnék a kiszabott eljárástól, az államfő mondhatná, hogy az törvénytelen, de éppen ezért nem fogok eltérni’

  – fogalmazott a miniszter.

  Hozzátette: várja, hogy Iohannis elnök ‘hazatérjen külföldi útjáról, olvassa el az alkotmánybíróság döntését és értse meg annak tartalmát’, majd ennek alapján tanúsítson ‘az alkotmányhoz hű magatartást’.

  AGERPRES