Török puccskísérlet – Ismét több tucat korábbi minisztériumi alkalmazott ellen adtak ki...

  Török puccskísérlet – Ismét több tucat korábbi minisztériumi alkalmazott ellen adtak ki elfogatóparancsot

  SHARE

  A török pénzügyminisztérium 82 korábbi alkalmazottja ellen adtak ki elfogatóparancsot szerdán Ankarában azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett gülenista mozgalommal – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

  Az érintettek állítólag felhasználói annak a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül a török vezetés szerint a hatalomátvételi kísérletet is szervezték. A minisztériumi dolgozókat korábban a 16 hónapja tartó rendkívüli állapotra hivatkozva bocsátották el állásukból. A szerdai rendőrségi műveletben 17 embert már előállítottak.

  A török vezetés az 1999 óta – önkéntes száműzetésben – az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatát vádolja a tavaly júliusi puccskísérlettel, de ő következetesen tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez.

  A hivatalos török álláspont értelmében a gülenisták céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba.

      Legutóbb október 26-án a külügyi tárca 121 egykori alkalmazottja ellen adtak ki elfogatóparancsot.

  Szerdán ugyanakkor újabb 134 ember után is keresés indult azzal az indokkal, hogy a Gülen-mozgalmon belül a török haderő több katonájának “tanítómesterei” voltak. A rajtaütéseknek a közép-törökországi Konya a központja, de a hatósági fellépés még további 39 tartományra kiterjed.

  Szeptember végén országszerte 125 embert állított elő a török rendőrség hasonló indokkal. Az ő vallomásaik alapján adtak ki szerdán elfogatóparancsot a 134 ember ellen.

  Törökországban egy év alatt 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából. 134 ezer embert őrizetbe vettek, összesen 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. Jelenleg nagyjából 48 500 gyanúsított van előzetes letartóztatásban.

  A mindennapos tisztogatások nem csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem Gülen feltételezett támogatóit is. Az Európai Unió számos vezető politikusa úgy véli, hogy a hatalomátvételi kísérletre adott török válasz túlzó, és az ország egyre inkább távolodik az európai értékektől.

  MTI