Török sajtó: ismeretlen okból több török néptáncos Magyarországra menekült

  Török sajtó: ismeretlen okból több török néptáncos Magyarországra menekült

  SHARE

  Egyelőre ismeretlen okból Magyarországra menekült egy ankarai ifjúsági néptáncegyesület 11 tagja – jelentette kedden a Dogan török hírügynökség.

  A Sözcü című török ellenzéki napilap kiemelte: először fordult elő, hogy nemzetközi fesztivál keretében egy csoport Törökországból külföldre menekül.

  A Dogan beszámolója szerint az összesen 16 fős csoport november 5. és 10. között fellépett egy budapesti rendezvényen. Vissza azonban csak öten tértek Törökországba.

  A Dogan értesülése szerint a táncosok átlagéletkora 20 év felett volt.

  Ahhoz, hogy az egyesület külföldre utazhasson, a törvény értelmében először a Török Néptáncszövetséghez (THOF) nyújtott be kérelmet. A jóváhagyást követően a csoporttagok számára az ankarai rendőrség szolgálati útlevelet állított ki. Ezek birtokában a táncosok viszont már a rendezvény előtt, november 1-jén Budapestre utaztak.

  A Dogan úgy tudja, hogy ugyanettől az egyesülettől júliusban Bosznia-Hercegovinában lépett fel egy csoport, és onnan még mindegyikük hazatért.

  A Török Néptáncszövetség (THOF) idén 86 különböző egyesületnek és klubnak engedélyezte, hogy külföldi rendezvényen vegyen részt – írta a hírügynökség. Egyúttal rámutatott, hogy a szóban forgó csoport minden tagjának friss volt az engedélye.

  Az ankarai főügyészség nyomozást indított az ügyben.

  MTI