Történelmi turizmus a Nyergestetőn

Történelmi turizmus a Nyergestetőn

SHARE

Március elején arra a helyre látogatott el a Kritiq.eu csapata, amely Kányádi, de még Petőfi tollát is megihlette, arra a helyre, ahol lövészárokból lett temetkezési hely és végső, de nem utolsó sorban arra a helyre, amely a székely helytállás szimbólumaként van számontartva.

A Nyergestető Csíkkozmás falu mellett helyezkedik el Hargita megyében és magyarságunknak egy olyan történelmi színhelye, mely örök pecsétet hagyott a székelység bátorságáról, hazafiasságáról és helytállásáról. Több száz kopjafa hirdeti az ott elhunyt magyar katonák dicső kiállását az oroszok ellen, melyet mai napig látogatnak a kiváncsiskodó turisták vagy tiszteletüket lerovó hazafiak.

Lévén, hogy egész évben sok az erre látogató, akik sok esetben elsiklanak az emlékmű mélyebb mondanivalója fölött(videó), Borbély András és felesége Borbély Anna úgy döntöttek, hogy megalapítják a Nyergestető Történelmi Kávé- és Vendégházat. A házaspár teljes odaadásának köszönhetően, a történelmi turizmus fogalma is meghonosodott itt, az évek során gyűjteményükbe került fegyverek, ágyúgolyók, emlékek, kötetek egy kisebb múzeummá alakították az otthonos kávézót(videó).

A fogadtatás meleg, a vendégház pedig otthonos.

Mindemellett nem hagyható figyelmen kívül az elbűvölő táj hatása és a természet vonzereje, (fotóriport) mely szinte hivogatja az ide látogatókat. Lassan 15 éve működik a vendégház egyre nagyobb népszerűségnek örvendve, a házaspár és a személyzet barátságos hozzáállásának (na meg a finom, magyaros konyhának) köszönhetően. Mindamellett, hogy a panziót működtetik, szívükön hordják a magyarság sorsát, így András szívesen vezeti körbe az érdeklődőket a kopjafás temetőben, órákat mesélve őseinkről. Aki idelátogat, annak szinte szükségszerű körbejárnia a környéket, így András, mint a terep jó ismerője, akár olyan helyekre is elvisz, amelyek egyébként nehezen megközelíthetőek, épp ezért, számos motoros illetve terepjárós túrát szervez.

A vadregényes táj télen is kikapcsolódásra alkalmas környezet a túrázásra, lovas szánazásra, szánkózásra, de akár terepjárós kirándulásokra vagy természetfotózásra is.