Vásárhelyi iskola-ügy: bírálja az RMDSZ-t a CEMO-t

  Vásárhelyi iskola-ügy: bírálja az RMDSZ-t a CEMO-t

  SHARE

  A CEMO a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyében hevesen bírálja az RMDSZ-t, amely a civilek szerint magukra hagyta a kétségbeesett szülőket. A Kritiq.eu korábban három részes tényfeltáró riportban ismertette, hogy az RMDSZ marosvásárhelyi frakciója legkevesebb mulasztásban hibás amiatt, hogy idáig fajultak a dolgok.

  A marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) az RMDSZ országos és Maros megyei vezetőségét bírálja, amiért „hónapokon keresztül magukra hagyta” a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium fennmaradásáért küzdő szülőket, pedagógusokat és diákokat.

  A civilek annak nyomán bocsátottak ki közleményt, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Novák Zoltán Maros megyei szenátor és Péter Ferenc, a szövetség Maros megyei elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón bírálta az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA) és más állami intézményeket az iskola ügye kapcsán.

  A CEMO felháborítónak tartja, hogy miközben a magukra hagyott szülők tragédiát élnek át az iskola megszűnésének fenyegetése miatt, és hónapok óta bizonytalanságban élnek, az RMDSZ elnöke politikai tőkét kíván kovácsolni a helyzetből, és a DNA „szörnyű szekus módszereit” bírálja. A szervezet ugyanakkor kétségbe vonja Kelemen állítását, miszerint az RMDSZ a kezdetektől fogva jogi segítséget nyújtott a szülőknek. „Szervezetünk az RMDSZ által nyújtott semmilyen jogi segítségről nem tud, ilyenek nem léteztek, sőt mi több, amikor a rettegő és félelemmel telített szülők DNA által kihallgatására került sor, az RMDSZ részéről senki nem sietett a magukra hagyott szülők támogatására, pedig a szervezetnek kötelezettsége lett volna jogi felvilágosítást és lelki támogatást nyújtani a bajba jutott szülők számára” – hangsúlyozzák a civilek.

  A CEMO arra is kitért:

  „miközben Kelemen Hunor a DNA irányába ujjal mutogat, és politikai állásfoglalásokat fogalmaz meg, megfeledkezik tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy a marosvásárhelyi katolikus iskolát nem a korrupcióellenes ügyészség alapította, hanem maga az RMDSZ vállalta annak létrehozását. Nem az ügyészség okozza a Kelemen Hunor által »orwelli világnak« nevezett hangulatot, hanem az ügyben magukra hagyott szülők küzdelme tűnik végtelenül ijesztőnek és rémisztőnek.”

  Amint arról beszámoltunk, nemrég levélben sürgette az oktatási minisztérium fellépését a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyében elkövetett jogsértésekkel szemben a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség és az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány. Az érsekség honlapján közzétett sajtónyilatkozat szerint a főegyházmegyei hatóság és az egyház vagyonkezelő alapítványa (a marosvásárhelyi gimnázium által használt ingatlanok tulajdonosa) megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a Maros megyei tanfelügyelőség határozatban tiltotta meg a tanintézet előkészítő osztályaiba a beiratkozást.

  (Krónika)

  Kapcsolódó anyagok:

  – Hagyták az iskolát Marosvásárhelyen?

  Kik hagyták az iskolát? II. rész: a határozatok káosza

  – Kik hagyták az iskolát? Tanulságok és következtetések

  – Terelés vagy válasz? Peti András esete a szülői képviselettel

  – Peti a katolikus iskola szülői közösségének: “az iskola létezik”

  – Katolikus iskola: új határozatra van szükség a jegyző szerint

  – Katolikus iskola: a Tanfelügyelőség sem tudja mi lesz a gyerekek sorsa