Véletlenszerű vízszennyezés a Maroson – tonnányi olaj ömlött a folyóba

  SHARE

  Tonnányi olaj ömlött pénteken a Marosba, miután elrepedt a radnóti (Iernut) hőerőmű egyik transzformátorának olajteknője – tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Igazgatóság vezetője. Az első becslések szerint egy tonnányi olaj ömlött a folyóba, ám a vállalat nem jelentette az incidenst.

  A baleset 11-12 óra tájt történhetett, az incidenst egy horgász fél kettőkor jelentette az 112-es egységes hívószámon, miután több olajfoltot látott a vízen úszni.

  ‘Sajnos a Marosnak ebben az időszakban rendkívül magas a vízhozama, másodpercenként mintegy 180 köbméter, emiatt igen magas a diszperziós sebesség, az olaj nagyon hamar szétoszlott a vízen. Lezártuk a hőerőmű ürítőcsatornáit.

  Úgy becsüljük, hogy egy tonnányi olaj ömölhetett a folyóba’

  – nyilatkozta Bratanovici.

  A szakemberek két felszívó gátat építettek, egyet Marosludas (Luduş), egyet pedig Tövis (Teiuş) magasságában.

  ‘Valószínű, hogy a hőerőműben sem vették észre a meghibásodást. Sokkal egyszerűbb lett volna, hogyha az abszorbeáló gátat az űrítőcsatornára szerelhettük volna, ahol sokkal kisebb keresztmetszeten sokkal hatékonyabban működtek volna. Tulajdonképpen a környezetszennyezés be nem jelentése kihágásnak számít. Egyelőre megtiltottuk a vízkivételt a Maros alsó szakaszán’ – magyarázta az igazgató, aki arra számít, hogy az olaj néhány óra alatt szétoszlik.

  Halpusztulásról egyelőre nincs hír.

  AGERPRES