VIBE Fesztivál 2018 – Interjú Horváth Boldival a Kelemen Kabátban frontemberével

VIBE Fesztivál 2018 – Interjú Horváth Boldival a Kelemen Kabátban frontemberével

SHARE

Meleg szívvel és lelkesen fogadta a VIBE fesztivál közönsége a Kelement. A koncert után sikerült egy rövid interjút készíteni a zenekar frontemberével, aki elmondta, hogy nagyon szeretnek nálunk zenélni.

Hogyan választottatok nevet?

Volt egy osztálytársunk akit Kelemennek hívtak és ő gyakran járt kabátban. Az érdekesség, hogy azóta katolikus pap lett, a város Majori plébániáján szolgál, és jó viszonyban vagyunk, hallgatja a dalainkat.

Mennyire változtatta meg az életeteket a népszerűség?

Semennyire, mi azon zenekarok közé tartozunk, akik értékrendjének a csúcsán a zene áll. Nem annyira törekszünk a bulvár médiában való szereplésre, ezért ritkán szerepelünk műsorokban. Inkább a zene van a központban, azok ismernek, akik a zenénket is ismerik. Végig tudunk menni az utcán anélkül, hogy a nyakunkba ugranának, nyilván ha felismernek és odajönnek azt nagyon köszönjük. Úgy gondolom, hogy nagyon hosszú út áll még előttünk.

Mi változott, a pörgős számok után inkább a lírai vonalra tértetek át?

Nekünk ha van védjegyünk az a sokszínűség, ez mint a dalszövegekben, mint a zenében fellelhető. Ha az ember figyelmesen meghallgatja a lemezt, akkor ez a komolyabb ars poetica megjelent már nagyon korán csak kisebb százalékban. Most meg az előtérbe került, ennek az az oka, hogy kb 30 év lett a zenekar átlag életkora és ahogy az ember változik más dolgok kezdik motiválni. A mi zenénk úgy érik, ahogy az ember is. Tökéletesen lecsapódik, hogy az ember 22 évesen olyan dalszöveget ír, mint a Nyári Dallam, 25 évesen, mint az Áll a bál, és 30 évesen meg olyat, mint a Fehér angyal. Ennek van egy nagyon szép íve, de alapvetően ugyanúgy fellelhetőek a Kelemen motívumok. Az új lemezünkön is van bulis dal, vagy olyan, ami kifejezetten szomorú.

Van valami szorosabb kapcsolat a Balaton és a zenekar között? Mivel elég sok számban megjelenik, mint fő elem.

Igazából nincsen, csak amennyi minden magyar embernek, a Balaton egy elég központi hely és aki ott töltötte a gyerekkorát annak beleívódik az énjébe, és egy dalszöveg írásakor elengedhetetlenné válik, hogy ez kijöjjön. Egyébként érdekes, hogy nem a dalszöveg többsége szól a Balatonról, hanem azokat a dalokat választotta ki a közönség, ahol ez megjelenik, hisz mindig a közönség dönti el, hogy miből lesz sláger.

Mesélnél a Félreismertem dalszövegéről? Hogyan született meg a duett?

Van olyan része ami az életből inspirálódott, de van olyan is ami hozzá lett költve,  mivel a dalszöveg elég komplex dolog.

A magán életet, a családot tudatosan mentitek meg a médiától?

Az elején tudatosan kerültük, de aztán azoknak, akiknek ez érdekes, mi érdektelenné váltunk, mert látták rajtunk azt, hogy mi zenészek vagyunk és nem celebek. Nyilván ha van egy olyan műsor, ahol lehet izlésesen beszélni akkor büszkén válalom a családom, de azt hogy a gyerekemmel pózoljak egy magazin címlapján, annak nem látom értelmét. Nem mondom, hogy ez rossz vagy nem ítélem el azt, aki ezt csinálja, csak úgy gondolom, hogy ennél nekem sokkal drágább az időm, sokkal fontosabb dolgokkal vagyok elfoglalva. Én úgy látom, hogy sikerült azt elérni, hogy amitől én érdekes vagyok az a zeném és annak a milyensége.

Milyen tanáccsal látnád el a pályakezdő zenészeket?

Ha meg vannak győződve, hogy tehetségesek és tudják, hogy ezzel szeretnének foglalkozni, akkor nagyon nagyon sokat kell dolgozni, legyenek kitartóak, gyakoroljanak nagyon sokat és gondolkodjanak komplexen, mivel nagyon sok ember kell egy jó produkcióhoz, például nálunk a Kelemenben 15-en dolgoznak ezen.

 

Gergely Eszter