Vibe Fesztivál: maradandó élményeket ígérnek a szervezők

Vibe Fesztivál: maradandó élményeket ígérnek a szervezők

SHARE

Kevesebb mint két hét múlva rajtol Marosvásárhelyen a második Vibe Fesztivál. A tavalyi, első kiadás után idén teljesen megújul a helyszín, számos nappali tevékenységgel bővül a program, a Vibe KOLI pedig négyhelyszínessé nő – tudtuk meg a hétfői sajtótájékoztatón.

“A Vibe legfontosabb célja idén is ugyanaz, mint, ami tavaly volt: lehetőséget adni az erdélyi magyar fiataloknak, egyetemistáknak, középiskolásoknak a találkozásra egy olyan környezetben, ahol maradandó élményekkel gyarapodnak” – mondta el Rés Konrád Gergely. A fesztiváligazgató szerint a teljes programot ennek a szempontnak és az idei témának, a REconcept Erdélynek a szellemében állították össze.

A gazdag programkínálat nem kis részben a sok partnerintézménynek, diákszervezeteknek, egyetemeknek köszönhetőek. “Idén egy újragondolt helyszínre érkeznek meg a fesztiválozók, amelyben ezúttal a Maros főszerepet kap, aminek nagyon örülünk. A Vibe-ot idén nem a megszokott útvonalon, hanem a Maros-part töltésén, a folyóparton végigsétálva lehet megközelíteni” – részletezte a fesztiváligazgató. A fesztiválkapu eléréséhez egy, ezekben a napokban épülő új hídon is át kell majd kelnie mindenkinek. Az újragondolt fesztiválhelyszínbe látványos és sokfunkciós építészeti installációk is beletartoznak.

Bitay Mátyástól, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójától megtudtuk, idén a KOLI Kerten végigsétálva juthatunk a fesztiválhelyszínre, útközben pedig különböző installációkkal találkozhatunk. A nagyszínpad új díszítést kap, vele szemben felépül egy három méter magas tribün, ami új rálátást ad a területre és ideális lesz szelfi-pontnak is. Az újragondolt VIP zóna különlegessége egy fedett emeleti tetőtér és egy hangulatos kertrész lesz és az egész közelebb kerül a nagyszínpadhoz.

Duplaannyi előadás, mint tavaly

A KOLI idén nem két, hanem négy helyszínes lesz. Előadótérként a KOLI Udvar és KOLI Garázs szolgál majd, a Maros-parti fák árnyékában pedig a KOLI Kertet rendezik be. Igazi újdonság a Free Speech Stage, ahol a fiatalok felvállalhatják nyilvánosság előtt álláspontjaikat arról, ami foglalkoztatja őket és ezzel gyakorolhatják a szólásszabadság adta jogot és felelősséget.

A KOLI-ba olyan neves előadókat, tudósokat, hírességeket és közéleti személyiségeket hívtak meg többek között, mint Csinta Samu a Sepsi OSK klubigazgatója, dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, dr. Szász Levente, a BBTE dékánhelyettese, dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE dékánja vagy épp Horváth Lilla utazó vlogger. Panelbeszélgetések is lesznek, ahol a fesztiválozók találkozhatnak politikusokkal, intézményvezetőkkel, vállalkozókkal, sportolókkal, művészekkel, akik nyitottak lesznek a párbeszédre is.

“Ezen kívül számos karrier- és készségfejlesztő workshop, egészségsátor várja majd az érdeklődőket”

– tudtuk meg Borzási Saroltától, a KOLI szakmai koordinátorától.

 

Oázis a divatzabálóknak

A sajtótájékoztatón elhangzott, a koncertek és az izgalmas panelbeszélgetések mellett a fesztivál legfontosabb célcsoportját jelentő 16-24 éves korosztály számára a divat nagyon fontos. Ezért hozták létre a Fashion Corner nevű szociális teret, amelyen egymásra találhatnak a legmenőbb erdélyi magyar ruha- és kiegészítő tervezők a fesztiválozókkal. Sámi Zsuzsa, a Fashion Corner felelőse elmondta, számos designert, vloggert hívtak meg, akikkel beszélgethetnek a fesztiválozók és ékszerkészítő workshopon is részt vehetnek.

A Fashion Corner napindító helyszínnek is ideális lesz a korán nyitó, kellemes, árnyékos kávébár miatt. Közben tucatnyi kézműves kollekcióból mazsolázhatunk kedvünkre. Mindezek mellett egy marosvásárhelyi szépségszalon két fodrásza és sminkese is áll majd a szépülni vágyók rendelkezésére.

REconcept kulturális örökség

Az Európai Unióban 2018-ban ünnepeljük a kulturális örökség európai évét, amihez a Vibe Fesztivál egy többrendeltetésű installációval csatlakozik. A Kerengő, ami a kolostortemplomok kerengőiből inspirálódott, egyszerre lesz egy speciális, homokkal feltöltött chill zone és egy multiszenzoriális utazás helyszíne, amin érzékszerveinkre gyakorolt hatásokkal kerülhetünk közelebb egy-egy ismert magyar művészhez. A láthatatlan színház eszköztárát használva Tóth Árpád, Cseh Tamás, Macskásy József és Dsida Jenő művészetéhez. A Kerengő szakmai partnere és támogatója a Művelődés Folyóirat.

 

A Vibe Fesztivál idei fellépői: SIGMA, JAX JONES, WELLHELLO, DUB PISTOLS sound system, MARGARET ISLAND, FREESTYLERS, ESTI KORNÉL, BYALEX és a Slepp, INTIM TORNA ILLEGÁL, BLAHALOUISIANA, CHRIS LAWYER, NB, KISTEHÉN, ANNA AND THE BARBIES, JÓVILÁGVAN, MAGASHEGYI UNDERGROUND, CLOUD9+, SUB BASS MONSTER, HŐSÖK, FUNKORPORATION, KELEMEN KABÁTBAN, DJ SHIVER, STAN ÉS SPAN, WREPPERZ, SIMÓ ANNAMÁRIA ÉS ZENEKARA, SRG PRODUCTION, BRNY, ANDREI CHELBEZAN, DEEJAY LILBOY, KOSZIKA AND THE HOTSHOTS, FUNKY HATS, SZ4P, BARBÁR FIVÉREK | SISKA FINUCCSI | MIKEE MYKANIC, PDBR, TEDDY QUEEN, EGO SUM, MULATÓ AZTÉKOK, NICK HAVSEN, EDO DENOVA,  SUBURBIA 11, REHAB NATION, PARSECPROJECT, TESCO DISCO, STEREO GUYS és sokan mások.

 

Tóth Izabella