Zsidó munkaszolgálatosok emlékhelyét rongálták meg ismeretlenek

  Zsidó munkaszolgálatosok emlékhelyét rongálták meg ismeretlenek

  SHARE

  Megrongálták a balfi nemzeti emlékhely szoboregyüttesét a múlt héten. A rendőrség nyomoz az ügyben, a kormány elítéli a történteket.

  Rongálás miatt, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Soproni Rendőrkapitányság a Balfi Nemzeti Irodalmi és Történelmi Emlékhely szoboregyüttesének megrongálása miatt – közölte az MTI megkeresésére hétfőn a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

  Augusztus 25-én, pénteken kaptak lakossági bejelentést arról, hogy a szoboregyüttes három kőtáblája összetört – írták, de ennél több információt a nyomozás érdekeire hivatkozással nem közöltek.

  A Miniszterelnökség hétfőn közölte: a kormány mélyen elítéli az emlékhelyen történt rongálást, és együtt érez a magyar határvidék egykori munkatáboraiban meggyilkolt zsidó kényszermunkások és más foglyok hozzátartozóival, valamint az emlékhely alkotóival.

  Az emlékhelyet 2008-ban avatták fel a meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosok emlékére. Az emlékmű Kutas László szobrászművész és Winkler Barna építész tervei alapján készült. A temetődomb oldalába süllyedő, emberalakot formázó márványlapok az erőltetett menetet szimbolizálják.
  Balfot 1944-ben német alakulatok szállták meg. A faluban alakították ki a soproni járás egyik legnagyobb munkaszolgálatos táborát.

  Ott halt meg Szerb Antal irodalomtörténész, író, Sárközi György költő és Halász Gábor esztéta is.

  (MTI)